60 km. 6 timer og 16 minutter.

camilla-bergmann_ultralløb_traillløb_fyr-til-fyr-1

”Du ligger altså blandt de første kvinder i feltet. Det ved du godt ik´?”. Det er Mads, som spørger. ”Ja ja, det ved jeg godt, men der er stadig 22 km. igen – alt kan ske”, svarede jeg tilbage og tænkte på, at den sidste del af ruten skulle efter sigende være den hårdeste. Jeg havde netop passeret depotet i Gudhjem, godt 38 km. inde i løbet. Den sidste slurk cola og resten af energibaren røg ned. Jeg gik langsomt, inden jeg igen satte i løb.

De første 38 km. var ren leg. Nu kunne jeg mærke, at det var alvor. Efter depotet løb jeg ca. 10 km. alene, og fik pludselig en længsel efter selskab, for at holde mig selv i gang. Naturen var skøn, og jeg forsøgte at nyde løbet, trods træthed i hele kroppen. Benene var begyndt at blive tunge og ruten var – som forventet – hård, da den gik ad en krogede skovsti op og ned ad bakker.

42 km. Løbeuret bippede. 4 timer og 15 minutter. Jeg havde aldrig løbet over et marathon før – og det var kun 2 måneder siden.
De sidste 18 km. var 80% viljestyrke og 20% rå ben-kræfter.

Forberedelserne

Godt 2 måneder før, at jeg stod til start ved ultraløbet Fyr til Fyr på Bornholm den 22. april 2017, løb jeg mit første marathon – Thy Trail Marathon. Et par dage efter de 42 km. i barske klitter og sand i naturskønne Thy Nationalpark kom løbeskoene på – igen. En hård start, men efter et par løbeture var benene på toppen. Jeg havde tidligere leget med tanken om, at det kunne være fedt, at tæske rundt på Bornholm til Fyr til Fyr, og da benene ikke klagede – så, hvorfor ikke fortsætte med de lange (rolige) træningsture lidt endnu? 3-4 gange om ugen kom løbeskoene på, og ture lige fra 5-6 km til 30 km. blev lagret godt i benene. Nu kunne de 60 km. på solskinsøen bare komme an.

Udstyret til løbet

  • Mobiltelefon – obligatorisk
  • (Folde) kop (min. 150 ml.) – obligatorisk
  • Sygesikringsbevis – obligatorisk
  • Startnummer – obligatorisk
  • (Salomon) Vind- eller vandtæt jakke (åndbar) – obligatorisk
  • 6 energibarer og 3 ekstra elektrolytter til turen
  • Buff – nice to have
  • Handsker – nice to have
  • Vabelplaster – nice to have
  • Sportstape – nice to have
  • Salomon vest med 2 x ½ l.
  • Nike tights, Salomon løbetrøje, Falkesokker, Calvin Klein sportsbh
Camilla-bergmann-fyr-til-fyr-udstyr-goeres-klar_ultraløb_trailløb-1

Ruten – Fra Dueodde Fyr til Hammer Fyr

De 60 km. på solskinsøen må være ét af Danmarks smukkeste ultraløb.

Ruten går fra Dueodde Fyr på Sydbornholm til mål ved Hammer Fyr på Nordbornholm langs østkysten: Dueodde Fyr – Snogebæk – Nexø – Årsdale – Svaneke (ca. 20 km. – 1. depot) – Listed – Bølshavn – Gudhjem (ca. 38 km. – 2. depot) – Bådsted – Tejn – Sandkås – Sandvig – Hammer Fyr.

Løbet  – Fyr til Fyr 2017

Efter racebriefing blev kanonen affyret, og jeg drønede af sted i sandet op ad den lille sandbakke. På toppen kunne jeg se ud over klitterne og Østersøen i det fjerne. Jeg fik et kort sug i maven. Nu var jeg i gang, og der var kun én vej hjem – ad den 60 km. lange rute til Hammer Fyr.

camilla-bergmann-fyr-til-fyr-dueodde-fyr_trailløb_ultraløb
Dueodde-Fyr_fyr-til-fyr_camilla-bergmann_trailløb_Ultraløb
Dueodde-Fyr-fyr-til-fyr_trailløb_ultraløb_camilla-bergmann

De næste ca. 8 km. gik langs med vandet i det lette sand. Bornholm levede bestemt op til sit ry, som solskinsø, og temperaturen var perfekt lun. I Snogebæk stod det første heppere og lokale beboere med flag for at hilse velkommen til byen. Så var stilen lagt.

camilla-bergmann-8-km-løb_ultraløb_trailløb

Det varierede terræn gav løbende energi, og gjorde turen ikke så ensporet, men spændende og naturskøn. Ruten vekslede mellem løb ad skovstier, asfalt langs bilvejen, på klipper, i sand, igennem byer. Det afvig ligeledes, om jeg havde selskab på turen eller tilbragte kilometer alene. Nogle steder på ruten var det lige med, at holde tungen lige i munden for, at lægge mærke til afmærkningen.

Frem til det første depot ved ca. 20 km. har jeg drukket min 1/2 l. med elektrolytter og 1/2 l. med almindelig sportsdrik. Ved depotet får jeg fyldt op med væske, spist et stykke banan og en energibar. Samme procedure gør jeg efter det andet depot (38 km.), så der er energi nok til resten af turen.

camilla-bergmann_fyr-til-fyr_trailløb_ultraløb

Jeg havde ikke på forhånd troet, at jeg skulle løbe om kap om podieplaceringerne. Men efter at Mads havde kommenteret min placering i feltet, gik der sport i at holde pladsen – trods nogle hårde sidste 18 km’er. Gitte, som var førende, kunne jeg på de lange stykker ad landevejen ane i det fjerne. Men hun lå langt fremme. Alligevel motiverede det mig, at holde tempoet i gang, og sådan fortsatte løbet indtil 3-4 km. før mål, hvor en kvindelig stemme råber bagfra ”godt løbet”, og jeg råber igen med et “i lige måde”. Lise havde godt gang i benene, og jeg forsøgte at hænge på, men erfarede, at jeg ikke kunne følge med.

Med de sidste kilometer tilbage fik jeg samlet kræfterne – dem som jeg nok i virkelighed ikke helt vidste, at jeg havde, og får kæmpet min egen kamp. Forbi Hammerodde Fyr er der knap 1,5 km. til mål, og ca. 500 meter tilbage snor stien sig op ad den lange stejle bakke til Hammer Fyr. Jeg gik i et hastigt rask tempo, men bakken trak tænder ud. På toppen kunne jeg lige ane fyrets top. Og jeg satte i løb de sidste 200 meter ad græsmarken og stien.

camilla-bergmann_ultralløb_traillløb_fyr-til-fyr-2

60 km. Jeg klasker hånden på Hammer Fyr. Glad og lettet over at have gennemført. Og kan se både Lise og Gitte i mål, som henholdsvis 1 og 2. “Du får en velfortjent tredjeplads og en øl, hvis du har alt det obligatoriske udstyr”, blev der sagt. Tjek.

camilla-bergmann-fyr-til-fyr-udstyr-tjekkes_ultraløb_trailløb

Lige til øllet – Som man siger

Jeg havde selv løbet efter en tid, der var omkring de 6 timer. Men med de tunge ben de sidste kilometer, kunne jeg godt se, at tiden ville være knap. Et sekundære mål var, at komme i mål inden for de ”gyldne øl-minutter”, som skulle resultere i en præmie i form af en dejlig Svaneke øl. Det blev lige til øllet, som man siger, med en måltid på 6 timer og 16 minutter. Skål!

Bornholm – Du har overrasket igen

Sidst jeg havde løbeoplevelser på Bornholm var tilbage fra 2007, hvor jeg i foråret var udtaget til Nordiske Mesterskaber i Orienteringsløb og samlet 3’er (kvinder indtil 19 år) til Etape Bornholm samme sommer. Så der var noget at leve op til – her 10 år efter. Jeg må indrømme, at jeg endnu en gang kan skrive en god oplevelsesrig bornholmsk løbeoplevelse på kontoen. Hvilken mon bliver den næste?

camilla-bergmann-fyr-til-fyr-maal_ultralløb_trailløb

Løbe-hilsen Camilla

/alle fotos: Mads Anders Jensen. Se flere billeder her