camilla bergmann_løb_brækket ankel_genoptræning

Fra krykker til løbesko – del 7: Farvel til skinne, tråd og skruer

Det er lang tid siden at jeg har siddet ved tasterne og skrevet om min rejse fra krykker til løbesko. Men der er sket noget som bestemt er et blogindlæg værdig. Jeg har fået fjernet den ene af de to skinner, 12 skruer og tråden, som jeg havde fået opereret ind, da jeg brækkede anklen tilbage i februar 2018.

Den 3. februar 2018 brækkede jeg anklen (3 steder) og blev opereret (med 2 skinner og 14 skruer). Jeg er løber, og derfor vil jeg fortælle min historie om vejen fra krykker til løbesko. Dette er syvende blogindlæg i serien. Jeg håber, at min rejse kan inspirere andre i samme situation.

Ondt i ryggen

Siden mit sidste blogindlæg har hverdagen med anklen været den samme mølle igen og igen. Ved juletid stoppede jeg hos min fysioterapeut, da vi begge var enige om, at jeg nok godt kunne klare mig selv med de øvelser jeg havde fået. Det forløb godt i et par måneder, men fik pludseligt et smæld i ryggen én dag. Og kunne ikke bevæge min ryg. Det føles som at den havde sat sig fast. Min kiropraktor bekræftede mig i, at smældet kunne være en efterreaktion på tiden med krykker – på trods af at det på dette tidspunkt var ét år siden, at de havde været mine faste følgesvende. Jeg startede derfor til fysioterapeut igen for at få nogle øvelser til min ryg og hofter.

Korte, men dejlige løbeture

Mine løbeture har været korte. Men enormt dejlige. Efter 10 km brokker foden sig. Øv! Min fod føles stadig meget låst og min akillessene bliver hurtigt meget stram. Løbeturene føles mere rare, hvis jeg ca. hver 1-1,5 km strækker ud i læggen, og derefter fortsætter løbet. Men der er noget i foden som stadig føles fastlåst når jeg løber. Derudover er skinnen som sidder langs knoglen på ydersiden og skruerne ved knysten gode til at brokker sig. Min fod kan stadig hæve op og blive varm – ikke kun efter en løbetur, men også efter en aktiv dag. Samtidig har jeg stadig nætter, hvor foden er øm og dunker – det er ikke som sådan en smerte, men den kan alligevel holde mig vågen, da foden er irritabel. Jeg har pendlerløbet en del for at prøve at få nogle kilometer i benene. På en pendlerløber dag kommer jeg nemt op på ca. 15 km sammenlagt. Og undervejs får foden tilmed pauser i S-toget.

Jeg savner virkelig de lange løbeture i skoven. Men små ture er bedre end ingen!

Bedste sidste løbetur inden operationen.

Endelig operation

I februar 2019 var jeg til tjek på hospitalet, hvor jeg fik taget røntgen og tilbudt at få skinner og skruer ud af foden. Det takkede jeg ja til. Jeg håber at dette vil gøre min fod bliver mere smidig og ikke hæver så meget op i tide og utide. Og at jeg derved kan løbe længere og hurtigere. Samtidig så har jeg prøvet at være i en alpinskistøvle, langrendsstøvle og vandrestøvle, hvor alle tre ikke har været en helt så skøn fornøjelse, da skinnen på ydersiden af foden og skruerne ved knysten spænder og gør ondt. Savner min gamle fod!

I denne uge blev jeg opereret, og har fået fjernet tråden, én af skinnerne og 12 skruer.

brækket-ankel_brud-i-anklen_genoptræning_løb_camilla-bergmann
Jeg har fået en lille souvenir med hjem fra hospitalet.

Jeg ligger nu i min seng herhjemme med benet oppe og skal holde det i ro de næste dage. Derefter må jeg godt begynde at bruge foden igen. Og om 10-14 dage skal stingene ud. Foden er meget hævet, den dunker og stingene gør den ikke så smidig at bevæge. Jeg har mange smerter og sover meget. Det har været en mærkelig følelse op til operationen, at jeg vidste, at jeg ikke vil kunne gå og løbe i et stykke tid. Jeg har nydt hver en sidste cykeltur, gåtur og løbetur. Krydser fingre for at jeg snart får disse oplevelser igen!

Løbe-hilsner Camilla


Du kan læse 1. del af blog-serien her.

2. del kan du læse her.

3. del kan du læse her.

4. del kan du læse her.

5. del kan du læse her.

6. del kan du læse her.

8. del kan du læse her.

9. del kan du læse her.

10. del kan du læse her.