camilla-bergmann-traillsko

Det ujævne underlag kræver sin trailsko

// Indlægget er sponsoreret og i samarbejde med Løberen //

Jeg springer over grøften. Løber til højre ned ad den lille krogede sti med trærødder og løse småsten. Får, med høje knæløftninger, kæmpet mig igennem den barske tunge mosebund. Løber op ad bakken gennem den tætte nåleskov. Og ned ad skrænten på den lille mudrede sti. Når fødderne sætter af på det ujævne underlag klaskes der mudderklatter godt op ad skinnebenene.

Jeg kigger op på den blå himmel og nyder solens stråler mod ansigtet. Stilheden. Den lette brise fra træerne der svajer i vinden. Jeg har glemt alt om tiden. Men afbrydes pludseligt af en bippen og summen fra mit venstre håndled. 60 minutter gør GPS-uret opmærksom på.

I et kort sekund vendes tankerne tilbage på alt det som skete før at jeg snørede løbeskoene. Den tanke får plads et par sekunder, før at jeg stille og roligt falder tilbage til nu’et. Og det som det handler om lige nu. Trailløb!

Inden for de seneste måske 5-6 år er ordet så småt kommet på alle løbers læber. For mig er trailløb mest af alt orienteringsløb – bare uden kort og kompas. Jeg har i mange år løbet trailløb. Tidligere blev det nok bare kaldt ‘terrænløb’ – i hvert fald for mit vedkommende. Terrænløb var en fast del af træningsplanen. Nye trailsko blev skiftet ud hvert halve år. Slidt op. Brugt. Min hæl var ofte ‘tapet op’, enten med vabelplaster eller sportstape. Jeg husker at min mest brugte trailsko var VJ Integrator. Ikke noget stort hit. Men en nødvendig løbesko til terræn på det tidspunkt, hvor markedet for variationer af trailsko ikke lige bugnede.  

Den nye Salomon Speedtrak

I takt med trailløbets popularitetsbølge brød ud, satte andre (sko)mærker ind i kampen om monopol på orienteringsløberens og trailløberens fødder. Salomons trailsko blev hurtigt min bedste ven i skoven. God pasform om foden, der for mig betyder ingen vabler på hælen. Kraftig overdel, der gør skoen slidstærk. Og grov sål med knopper, der giver godt greb med underlaget. 

For et par måneder siden bød jeg de nye Salomon Speedtrak velkommen i skoskabet. De har dog ikke fået lov til at stå (ubrugte) i skabet. De er løb for mig. Trailløb, træningsløb og orienteringsløb – i forskellige terræner af varierede længder og i alt slags vejr.

camilla_bergmann_salomon_loebeblog_runningblogs

Grov profilering

Det er vigtigt for mig, når jeg løber i terræn, at jeg har god føling med underlaget for at fødderne stabiliserer sig bedst (og dermed helst undgår at vrikke om). Salomon Speedtraks hårde ydersål gør, at skoen er hård at brage igennem terrænet med. Jeg savner lidt mere kontakt med underlaget i de terræntyper, hvor der ligger mange grene, sten og andet småkrat. Men skoens grove profileret sål med store knopper, gør dog sit arbejde rigtig godt, når jeg løber i blødt, mudret og moset underlag, da jeg i disse terræntyper har godt greb og kontrol med underlaget. 

camilla_speedtrak_salomon

Letvægtssko med en lav profil og tilpas støddæmpning 

Når jeg skal trykke den af på de faste, og ikke så teknisk krævende, store stier, så passer skoen ret godt til stifræs, da den har en fin støddæmpning og her kommer den hårde ydersål til sin ret.  

Slidstærk og kraftig overdel

Overdelen på trailskoen er meget kraftig og det kan mærkes. Den kan virkelig tåle det barske terræn, tæsk fra trærødder, sten og andet i skovbunden. Og selvom skoen allerede er brugt en del gange, så ser den slet ikke så slidt ud på overdelen. Det er et kæmpe plus, at der ikke let kommer huller i skoene – sådan lige med det samme. Generelt er trailskoen ret hård i materialet. Det er supergodt, da jeg kan mærke at tæerne er godt beskyttet og kan brage igennem det ujævne underlaget uden skader på tæerne. 

camilla_bergmann_salomon_løberen_blog

Perfekt pasform og snørring 

Salomons snørrebånd er super effektive til at få strammet skoen, så den sidder tilpas om foden. Jeg kan snørre skoen, så min fod ikke skøjter rundt i skoen, når underlaget er ujævnt og når der løbes i bakker. Det gør også, at vabler på min hæl bliver væk. Det er et kæmpe plus for mig, der nemt får vabler af for hårde og kraftige sko, som jeg har svært ved at snørre tæt om foden. 

Alt i alt, så er Salomon Speedtak en fed trailsko, som faktisk imødekommer mange af mine behov til en perfekt terrænsko til orienteringsløb og trail. Den passer godt til det regnfulde og våde efterårsvejr i Danmark.

Hvilken trailsko skal jeg vælge?

Salomon Speedtrak kan fås hos Løberen. Jeg anbefaler virkelig, at du tager ned i én af deres butikker før, at du begiver dig ud i skoven. Der findes mange forskellige typer af trailsko til mange forskellige behov og fødder, og derfor er det vigtigt, at have prøvet skoen inden du løber af sted.

Det kan være en jungle, at finde de helt rigtige trailsko. Løberen har lavet en fed guide til dig, som søger vejledning til, hvilken trailsko du skal vælge, efter din egne behov.  

Løbe-hilsen Camilla

camilla-bergmann_løberen_trailsko

Forside-billede er taget af: framed by Jepsen.